L’Estrès

Quan sentim la paraula estrès ens ve un pensament negatiu. Però hem de saber que no és sempre així:

L’estrès hi ha de ser per donar resposta a qualsevol situació que ho requereixi: un perill sobtat, problemes de la vida diària, tòxics, infeccions, un examen…o la genètica…i es pot mantenir durant un temps d’una forma positiva i això ens permet gestionar situacions d’alta tensió d’una forma adequada.

Però quan dura massa, el cos es comença a esgotar i ho manifesta de diverses maneres: cefalees, contractures, dolor, fatiga, febrícula, desordres estomacals, insomni, ansietat, angoixa, tics, baixada de defenses, irritabilitat, lesions… No tot a tothom!! Només faltaria!!

El responsable de tot això és el CORTISOL, una hormona que es sintetitza a les glàndules suprarenals, i que si està elevat molt temps pot donar malalties importants com depressió, fatiga cronica, fibromialgia, greix abdominal inflamatori, al·lèrgies, colon irritable, envelliment…

Però nosaltres mateixos podem ajudar gestionar l’estrès. Hi ha 4 factors en els quals podem fer molt:

  • bona alimentació i nutrició
  • bona qualitat del son
  • bona hidratació
  • exercici

No tenir controlats aquests factors, farà que es desequilibri l’estrès i l’excés de cortisol afecti els tres eixos bàsics de la persona, l’eix estructural i metabòlic, l’eix neuroemocional i l’eix fisioestètic.

Com podem ajudar?

Hem dit que un dels factors és una bona alimentació i nutrició. Una dieta rica en aliments naturals, no processats i si pot ser ecològics millor. Eliminar els antinutrients com greixos trans, sucres refinats, processats, alcohol, excés de sal…

No sempre bona alimentació=bona nutrició. La falta de nutrients degut a collites fora de temporada, alimentació animal de baixa qualitat, herbicides… pot ser la causa de moltes patologies modernes, entre elles les conseqüències de l’estrès.

És de gran importància tenir en compte que hi han suplements nutricionals o fitoterapèutics en la gestió de l’estrès.